Aukranytt
4 minutter lesetid

Norsk maritim næring: En bærebjelke i norsk økonomi og sikkerhet

Dette er ei pressemelding skriven av ein ekstern bidragsyter, Kystrederiene.

Den norske maritime næringen har hatt en imponerende utvikling de siste årene.

Ifølge Maritim Verdiskapingsrapport 2025, har næringen i 2024 bidratt med 219 milliarder kroner i verdiskaping, en økning på 5,3 prosent fra året før. Dette markerer en stabil og betydelig vekst i en tid preget av geopolitiske utfordringer og usikkerhet.

Saken fortset etter annonsa

Norske rederier har lenge vært en hjørnestein i den maritime næringen. Ifølge rapporten står rederiene for rundt 60 prosent av næringens omsetning, verdiskaping og eksport, og de utgjør den største delen av sysselsettingen i sektoren. Dette viser den fundamentale betydningen våre medlemsrederier har for både norsk økonomi og arbeidsplasser langs kysten.

For å sikre at rederiene kan fortsette å bidra til vekst og verdiskaping, er det viktig at myndighetene opprettholder stabile og forutsigbare rammevilkår. Rederiskatteordningen, refusjonsordningen for sysselsetting av sjøfolk, og sjømannsfradraget er sentrale faktorer for at rederiene skal kunne være konkurransedyktige på internasjonalt nivå.

– De avgjørende rammevilkårene må ligge fast. Det handler om å sikre at norske rederier kan operere på like vilkår som utenlandske aktører, for å opprettholde norsk eierskap og sysselsetting,» understreker Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene.

Grønn omstilling og teknologi som vekstmotor
Rederiene spiller også en ledende rolle i den grønne omstillingen som preger den maritime næringen. Fra lavutslippsløsninger til digitalisering, norske rederier er i forkant når det gjelder å utvikle og implementere bærekraftige teknologier. Dette er avgjørende for å sikre fortsatt vekst, både nasjonalt og internasjonalt.

– De som satser på grønn teknologi og digitalisering vil være best rustet for fremtiden, uttaler Erik Jakobsen, partner i Menon Economics, i en kommentar til Kystens Næringsliv.

For rederiene, som står for en betydelig del av den maritime næringens vekst, er det helt essensielt å tilpasse seg miljøkravene og innføre nye, energieffektive løsninger.

Sjøfolkenes viktige rolle i vekst og utvikling
Sjøfolkenes kompetanse er et annet kritisk element for at rederiene skal kunne fortsette å vokse og være konkurransedyktige. Rederiene sysselsetter tusenvis av sjøfolk og er en viktig arbeidsplass for mange langs kysten. Rekruttering og kompetanseutvikling er derfor høyt prioritert av Kystrederiene, som fremover vil jobbe aktivt for å sikre at det fortsatt finnes nok kvalifiserte sjøfolk i Norge.

Saken fortset etter annonsa

Rederienes rolle i en usikker verden
Den geopolitiske situasjonen har også gjort den maritime næringen enda viktigere for Norge. I et urolig verdensbilde, der forsyningssikkerhet er en høyaktuell problemstilling, spiller rederiene en sentral rolle i å sikre tilførsel av nødvendige varer og tjenester. Dette understreker viktigheten av å ha en sterk og konkurransedyktig maritim næring, som er i stand til å håndtere både økonomiske og sikkerhetspolitiske utfordringer.

– Sikkerhetspolitikken har store implikasjoner for den maritime næringen. Det handler om å ha en handelsflåte som kan sikre forsyninger i en krisesituasjon, sier styreleder i Maritimt Forum, Even Aas.

Bærekraftig vekst og fremtidens maritime næring
Rederiene er pådrivere for både økonomisk vekst og bærekraftig utvikling. Ved å satse på grønn teknologi, investere i nye løsninger og sikre kompetent arbeidskraft, har de norske rederiene en viktig rolle å spille i fremtidens maritime næring. Kystrederiene er stolte av å representere rederiene som står i spissen for denne utviklingen, og vi er klare til å møte de utfordringene og mulighetene som ligger foran oss.

Kystrederiene
Landets ledende arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for nærskipsfarten.