Hvorfor får vi ikke bestemme selv?

Dette er eit meiningsinnlegg som uttrykker meininga til innsendaren
Jeg har ikke ment så mye om saken angående grensejustering til Aukra kommune for øyene Sandøy og Ona, offentlig. En lever i et demokrati og må selv få bestemme. Det har tross alt vært avstemming! Sunnmøre eller Romsdal … Kunne like gjerne het Norge, men ikke Noreg. Men, når frontene er steile og saken piskes opp, føler jeg for å si noen ord. Det er totalt feil å drive på slik det nå gjøres blant enkelte.
Siste tidens oppstandelse med synsing fra personer på Harøya og andre som ikke vet hvordan det er å bo på Sandøya og Ona har fått meg til å vende ryggen til eksklaven.
De vise fra Harøya, Ålesund og Oslo vet visst mye bedre enn vi som bor og holder liv i øyene det gjelder. Mange hiver seg ukritisk inn i diskusjoner om forhold de neppe har grunnlag for å kommentere eller diktere på, da de aldri har bodd eller satt sin fot på øyene Ona og Sandøya. Noen vet knapt hvordan man kommer seg ut hit. Det gjelder også politikerne i Ålesund kommune!
Likevel kjører de på og baner vei for å gjøre livet på øyene enda vanskeligere. Både med samarbeid og sameksistens med fastlands Ålesund, det slukes rått alt på sosiale medier og hauser opp tirader av fakta feil produsert av personer, journalister og media.
Det øses bevisst ut fakta feil for å valse ned å kjøre over ønsket fra befolkningen på øyene som vil grense justeres over til Aukra kommune, nettopp fordi det er en øykommune der forholdene er mindre og oversiktlige, politikerne muligens hører på hva folket har å si og forstår hva som må til for at eksistensen for små avsidesliggende samfunn som Ona og Sandøya skal kunne fungere og fortsatt kunne bo fast på.
Øyene må ut av Ålesund for å bli hørt. Om de fastboende forsvinner, forsvinner også fergen til disse øyene, hva da Ålesund?
For ikke lenge siden vedtok fylket med enighet fra kommunedelsutvalget på Harøya at det var greit å kutte fergetilbud hit ut med 1 dags varsel. Dette har ført til store konsekvenser og utfordringer for de som pendler til og fra jobb. Samtidig var det og greit for det såkalte kommunedelsutvalget å kjøre på med busstilbud som overhodet ikke er til nytte for pendlere til og fra øyene da bussene går på klokkeslett og ikke korresponderer med ferga fra Finnøya til Sandøya og Ona. Viktigere at det korresponderer lenger sør på Sunnmøre.
En annen ting, hvorfor går det ikke an å pendle til Harøya fra Haram og Ålesund på morgen og kveld da bussene ikke er i rute? Men kjører gjør den, i hundre forbi folk som gjerne vil jobbe på Harøya, men kan ikke starte dagen før kl 09:30, eller slutte senere en kl 20:50?
Det vi kaller skolebussen er også innstilt i ferier og gjør situasjonen enda verre for oss på
Ona og Sandøya. Særlig de som ikke kjører egen bil. Skal en eksempelvis reise fra
Sandøya kl 07:45 til legekontoret på Harøya for en blodprøve, går det faktisk minst 7 timer før en er hjemme på Sandøya igjen. (En blodprøve ute fra Harøya må sendes med post senest kl 12:00 for å være fersk). Er det skoleferie må de vente på bussen i 2t og 38min fra Finnøy fergekai. Er du på jobb og slutter ca kl 16.00 går første buss som korresponderer med ferge 17:41 fra Steinshamn. Er da hjemme kl 19:30! Dette er altså ei strekning på knappe 8 km!
Er det dette som regnes for kort reisevei og er enkelt for eldre mennesker? Dette er ikke lettvint for noen uansett alder! Hvorfor skal dere absolutt ha oss værende i Ålesund Kommune når ingen ting blir gjort for å legge til rette for øyfolket?! Det minste kommunedelsutvalget burde gjøre var å jobbe for bedre kollektivtilbud, men ikke det bryr de seg om en gang. Bare viser til feilaktige statistikker og ferdig med det.
Ålesund ønsker seg kun havområdet og ser helst de skal slippe å se at det er bosetning på øyene, for det koster penger. De vil helst fritt kjøre på med vindkraft og oppdrettsnæring, for om mulig å få dekket inn den enorme skakkjørte økonomien i en kommune med nesten 60 000 innbyggere. Hvordan er det mulig?
Vi på øyene er i underkant av 40 skarve sjeler, slik det ser ut nå skal vi betale for alle dere 60.000 andre i kommunen. Det gjenspeiler vel at Ålesund nå har taksert og justert eiendomsskatten på øya 4 ganger på 4 år!
Det snakkes og skrives mye om fakta fra enkelte i både aviser og på sosiale medier fra dem i eksklaven som tilhører fastlandet gjennom Nordøyvegen. Fakta er nok at en mange på Finnøya og Harøya faktisk har samme ønsket om grensejustering som vi på Sandøya og Ona har. Men de tør ikke stå frem å si sin mening fordi naboforholdet ryker, dermed er det lettere å flytte fra Harøya i stedet.
Nå har kommunestyrerepresentanter i gamle Sandøy Kommune fordampet til 1 person. Denne fremmer ønsket på vegne av demokratiet, eller rettere «tvangsdemokratiet».
Flertallet på Ona og Sandøya har nå mistet helt ønsket om å tilhøre dette «tvangsdemokratiet», for min del har dette vokst helt siden det ble utgitt et intensjons hefte for sammenslåing av gamle Sandøy Kommune med nye Ålesund Kommune, her ble det påpekt en mengde fakta feil hva angikk øyene Orta-Sandøya og Ona. Dette har blitt påpekt av flere, flere ganger, uten at det ble tatt til etterretning av det som den gang het Sandøy Kommune. Vi ble ignorert!
For min del og øyfolket, var det spesielt dette med tryggheten befolkningen på småøyene følte på og hadde i ambulansebåten «Øyvon» Både for legehjelp, brannberedskap og kjøring av skolebarn når det ikke var ferge i drift. Den gikk vertfall i all slags vær og vind!
Korrespondanse med daværende ordfører for Sandøy ligger enda og venter på svar. Der det i intensjonsavtalen står at «Øyvon» skulle benyttes til frakt av skolebarn. Dette ble tatt opp med ordføreren og vi fikk beskjed om at muligens kanskje «Størkå» var nevnt, og kunne kanskje gjøre nytten ved behov, «Øyvon» var utelukket i ny kommune da dette ble for dyrt. De hadde ikke gjort avtale med fylke om ekstra frakt av skolebarn, altså hadde de ikke gjort jobben de var innvalgt i kommunestyret til å gjøre.
Vi, altså jeg, leide skyssbåten «Størkå» (taxibåt) mang en gang og måtte ordne opp selv. For det kom aldri noe svar fra ordføreren angående transport av skolebarn, verken før eller etter sammenslåingen av kommunene selv om han skulle se på saken!
Vi måtte enten benytte egen båt eller leie «Størkå» privat, eller så var det å trygle og be fergemannskapet om å vente eller ta hånd om barn de i utgangspunktet ikke hadde noe ansvar for, og ære være dem på «Kvaløy», ofte var det sure telefoner både til fylke, kommune og ferge for å få ting i boks for barnas del.
Nå kommer mange på Harøya til å sparre dette med at det var helseforetaket som la ned «Øyvon» og ja, det er riktig, men Ålesund løftet ikke en finger eller spurte noen på Sandøya, Ona eller Orta hva vi mente om tryggheten vi hadde når «Øyvon» var plassert på Harøya, og kunne rykke ut på kort varsel. De kunne lagt press på fylket og fått dette i orden om de ønsket, men nei.
Det hjalp heller ikke stort når kommunelegen like etter fjerning av legeskyssbåten sto frem i avisa og påsto at det plutselig hadde blitt farlig for eldre å bo på Ona og Sandøya. Noe de eldre her ute fikk kjenne kraftig på.
Heldigvis har vi Aukra kommune som nærmeste nabo, og vi setter vår lit til nye
«Romsdalsjenta» som er ambulansebåten for Aukra og omegn. Den er vår redning nå på
Ona og Sandøya, om noen blir skadd, syk eller må på nærmeste sykehus som ligger i Molde Kommune. Fra Sandøya til Molde Sykehus er det per i dag 43 km. 65 km til Hjelset når det nye sykehuset åpner. Begge delene er vesentlig kortere enn til Åse Sykehus som er 97 km unna.
Dette med fastlege er noe som opptar alle her ute også, det rare er at kun få av oss har sin fastlege på Harøya. Vi reiser til Molde for å få hjelp fordi dette er enklere for oss. Fastlege kan vi ha hvor vi vil.
Gamle Sandøy Kommune hadde for en del år siden det de kalte kulturdag på torsdager der møter på skolene, kommunehuset og ellers andre aktiviteter som kunne benyttes av øyfolket og unge ble avholdt, det ble opprettet en egen kultur rute (sen-rute med siste ferga fra Finnøy kl 22:10 til Sandøy-Ona) på torsdager, nettopp for at vi kunne delta sammen med Finnøya og Harøya, som barn og ungdom var dette utrolig viktig for oss som vokste opp på øyene. Dette tilbudet for øyene sin del opphørte da noen på Harøya kom på at møter skulle legges til onsdager, det passet bedre med langhelg. Vi på småøyene kunne da ikke være med, og ble utestengt fra eksempelvis møter på skole eller elevkvelder på Harøya, vi måtte i så fall overnatte der. Både skoleaktiviteter og kultur og idrett drev sakte bort fra oss. Mang en gang fikk vi kun være med på innledningen før en måtte reise for å rekke ferge fra Finnøya kl19:10.
Et av våre barn reiste en periode til Gossen for å være med på fritidsaktivitet. Ingen problem.
Kulturskolen derimot har vært flinke til å tilpasse øvinger og arrangementer i forhold til ferge og buss for våre barn de 8 årene de har gått der.
Nå er barna voksne og var antagelig siste generasjon skolebarn på Sandøya med mindre noen kommer flyttende til øya vår.
Da må jeg bare si velkommen til oss på Sandøya! Vi skal nok ta varmt imot, men lykke til med skolebarn, samarbeid m.m i Ålesund Kommune og Harøya når det gjelder skole, kultur og idrett som er fotball eller kampsport for kommende generasjon! Klager ikke på lærerne – de har vært fantastiske.
Noen hevdet nylig at en måtte tenke på skolebarna og nærmeste skole fra Sandøya om noen kom flyttende hit. Nå er det faktisk fylket som bestemmer hvem de betaler skoleskyss for og det er nærliggende å tro at skolen på Harøya blir nedlagt om ikke så alt for mange år. Det var bare 3 barn som startet i 1. klasse ved Harøy skole høsten 2024. Så forvent ikke at skolevegen blir kort!
Ja hvordan ligger det egentlig an med skoletilbudet fremover på Harøya? Blir det å kjøpe skoleplass fra Haram Kommune og sende elevene sørover? Vil tro fylket tar affære snart og busser barna lenger ned Nordøyvegen slik de har gjort på Flem. Slik kan pengene til fellesskapet brukes til nyttige ting, som de sier på Harøya og i Ålesund.
I år 2014 var det 157 elever ved Harøy skole, i 2020 var det 155 elever og fra skoleåret 2024 bare 97 elever, det vil si at siden kommunesammenslåinga har elevtallet gått ned med 58 elever. Hva skyldes det?
Flytter folk fra Harøya fordi de mistrives? Er det for dyrt å bo i kommunen? Noe skyldes kanskje Fjørtofta og Haram kommune, men 58 elever nedgang på 4 år? Her er det noe som skurrer og politikerne bør ta tak i, i stedet for å bygge en murvegg mot Ona og Sandøya. Skoletjenester kjøpes mellom kommuner over hele Norge, så hvorfor kan ikke Aukra kjøpe tjenester av Ålesund og kanskje beholde skoletilbudet på Harøya om det kommer noen flyttende til Sandøya?
Jeg undres på argumentene fra Harøya, om korteste reisevei til kommunesentrum over nordøyvegen til Ålesund, som er vårt kommunesenter nå i forhold til Aukra? I kilometer ser det slik ut: Sandøy Fergekai – Falkhytten: 20 km. Ålesund Rådhus: 101 km! Har noen tenkt på miljøet oppi det hele? Istedenfor å kjøre 202 km t/r til sentrum kan vi heller kjøre 9,8 km fra Småge til Kommunesenteret i Aukra. Fra Sandøya står bilen på fergen.
Så er det de «eldre» på øyene da, det skrikes fra Harøyas side om sykehjem og eldre omsorg. Nå er det slik i Ålesund kommune også, at skal en på sykehjem/pleiehjem eller i omsorgsbolig, kall det hva du vil, ja så må en skifte adresse til dit en blir plassert, og hvor en blir plassert er høyst usikkert for oss som bor på Ona eller Sandøya.
Sandøyheimen er fullbooket og verre blir det da eldrebølgen vist nok rammer hele Norge og vi får mest sannsynlig ikke plass på Harøya om vi aldri så mye ønsker eller vil.
Hvor havner vi da? Mest sannsynlige på Vatne eide eller i Ålesund, noe flere på øyene har fått erfare siste 2 år, dvs en betydelig lengre reise veg en til Aukra både for dem det gjelder og for pårørende som kanskje ikke kjører bil.
Da er det rart å høre fra Ålesunds patriotene at det er jo kortere til Harøya og offentlige tjenester enn til Aukra. Ang. offentlig tjenester for Sandøya sin del pr dato, hva får vi fra Harøya av det? Jo hjemmehjelp en gang hver 14. dag pr husstand som trenger det. De kommer kl 10:30 og reiser kl12:15.
Hadde hjemmehjelp kommet fra Aukra ville disse vært på Sandøya kl 07:50 og returnert kl12:15 eller kommet kl 10:30 med akkurat samme ferge som for dem som gjør jobben for Ålesund Kommune.
Forskjellen er at de ikke hadde trengt reise flere dager i uka for å vaske hos de hjemmeboende eldre på øya. I praksis penger spart for Aukra da de hadde hatt bedre tid til å fullføre jobben sin på en dag og ikke slik som nå der Ålesund bruker flere dager i uken, hva koster ikke det for Ålesund kommune?
Så har vi Årim som henter søppel, men det gjør også Rir som henter på Aukra og måtte ha benyttet samme ferge som Årim til – fra Sandøya-Ona altså intet hinder eller problem for øyene det heller.
Slambilen kommer det annet hvert år. Den kommer fra Hornindal og tømmer slam i hele fylket også på Aukra og faktisk helt opp til Surnadalen, så det har heller ingen praktisk betydning for Aukra eller Ålesund kommune.
Hva med vann sier noen, jo det kommer fra Haram, eller «SaHara» som vi sier på Sandøya, et samarbeid mellom Sandøy og Haram kommune som ble ferdigstilt i 1996 om jeg husker riktig? Så hva har det med Ålesund å gjøre? Jo det er et par personer på Harøya som jobber i Ålesund kommune som betjener oss på øyene og jobber med vann/avløp, flinke kjekke karer er det, men nå er det så dårlig forfatning på vannledningen fra 1996 at denne må skiftes, ja så dårlig at de på Ona får vann med tankbil som fyller opp reservoaret der ute.
Når tror en at Ålesund kommune vil få råd til å legge ny ledning i sjø ut til øyene? Å lappe litt holder vel noen år til, men hva skjer når det ikke er noe å lappe på? Ålesund kommune har nok med å passe økonomien i bykjernen og kan spare masse penger ved å gi fra seg Ona og Sandøya slik dem gjorde med Orta, sannsynlig vis blir det langt om lenge og vinter og votter med ny vannledning på både Sandøya og Ona om det noen gang blir.
Det har vertfall ikke kommet noe konkret fra Ålesund på dette som vi har hørt om, annet enn at Ålesund vet om saken.
Derimot har Aukra Kommune skiftet alt av gamle rør og liketil lagt vannledning til Orta som ble grensejustert til Aukra tidligere. Aukra Kommune er klar på at vannledning til Sandøya og Ona må skiftet om vi blir grensejustert til Aukra slik vi ønsker.
Så dere bedrevitere på Harøya og i Ålesund som er så opptatt av Ona og Sandøya eller rettere havområdene rundt øyene, kom å bo på Sandøya eller Ona da, og opplev hvordan realiteten er på de to øyene, dere skal være hjertelig velkomne alle sammen!
Det fører vertfall ikke til riktighet det dere farer til Oslo med, hva angår Ona og Sandøya.
Etter siste ukers aggresjon på sosiale medier fra folk på Harøya og politikere som er valgt in i styr og stell for å knytte samhold og være brobyggere, våre representanter i demokratiet, så lurer jeg på at siste tillit og siste skanse er nådd bristepunktet når det gjelder samhold for det som en gang var Sandøy Kommune, det virker vertfall slik når en leser hva som blir lagt ut på blant annet FB.
Nå ser jeg óg at dere på Harøya kaller dere «vi i gamle Sandøy»? Det er ikke det lengre! Dere ga slipp på Orta og Lyngværet og dermed også deler av gamle Sandøy kommune som for oss på Sandøya og Ona betydde like mye som vi nå etter sigende betyr for Ålesund som vi slett ikke har noe forhold til annet enn gjennom litt fiskeri opp gjennom årene.
Sandøy Kommune 152 år vel blåst! En oppegående kommune som ble jevnet med jorden av storby forkjempere, hadde dere enda gått til Haram med hatten i hånda og bedd om pent vær. Harøya/Sandøya/Ona er blitt en eksklave i et stort sort pengeslukende hull kalt Ålesund.
Plutselig betyr øyene så ufattelig mye for folk som knapt nok, eller aldri, har vert på verken Ona eller Sandøya.
Men de vet absolutt best på vegne av folket der ute i havgapet. Det er visst noe som heter demokrati det. Eller rettere total overkjøring av demokratiet, noe som ser ut til å nytte i dagens samfunn og verdensorden.
• Nå har dere i Ålesund fått viljen deres foreløpig om å radere ut folket på Ona og Sandøya, så får fastlands eksklaven ligge der enslig og forlatt, for her flytter visst folk fra øya leser jeg på FB, det hadde de vel gjort uansett pga alder eller sykdom? Så da blir det jo havområder på dere? Eller blir det det Ålesund? Det gjenstår å se.
Fastboende på Sandøya
Kjell Ove Sandøy